Campagne snel geld verdienen

#SNELGELDVERDIENEN

In 2019 hebben we de Instagram film "#snelgeldverdienen" uitgebracht. Deze film is ontwikkeld voor en door jongeren en is tot stand gekomen i.s.m. Politie eenheid Rotterdam, gemeente Papendrecht en jongerenwerkorganisatie Suppord Papendrecht. Met deze film willen we Papendrechtse jongeren bewust maken van de negatieve gevolgen van bankpasfraude.
Met een mooi verhaal en talloze beloftes worden afspraken gemaakt waarbij je wordt gevraagd om je bankpas, je pincode en inloggegevens voor internetbankieren ‘uit te lenen’. Geldezel, money mule of katvanger; het zijn allemaal termen voor mensen die door criminelen voor deze praktijken geronseld worden.

Als geldezel maken vooral veel jongeren zich schuldig aan strafbare feiten. Het lijkt een makkelijke manier om snel aan geld te komen, maar behalve dat het strafbaar is en je een strafblad krijgt, moet ook al het gestolen geld terugbetaald worden. De criminelen zijn vervolgens spoorloos en beschikken als enige over het weggesluisde geld. De geldezel blijft achter met lege handen en veel ellende. Omdat zulke vormen van fraude onder jongeren een probleem met verstrekkende gevolgen is, maakt Suppord (jeugd en jongerenwerk Papendrecht) met de film Papendrechtse jeugd op een ludieke manier bewust van de negatieve gevolgen. De boodschap in de film luidt:
- geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders. Ook niet in ruil voor een beloofd geldbedrag;
- is je bankpas is kwijtgeraakt of gestolen, bel dan direct naar je bank om hem te laten blokkeren.

De film is ontwikkeld op basis van een aantal waargebeurde cases waarbij de slachtoffers van bankpasfraude nauw betrokken waren bij het schrijven van het verhaal en de uitvoering hiervan.